Skûtsje Wedstrijdteam

Sinds december 2014 heeft A.S.Z.V. Orionis de beschikking over haar eigen skûtsje: 'de Tiid Sil 't Leare'. Ideaal om opleidingen voor haar leden te organiseren en wedstrijden mee te varen. De wedstrijden op "de Tiid" worden gevaren door een groep fanatieke Orionis-leden die samen het skûtsje-wedstrijdteam vormen. Het belangrijkste evenement waar het team het hele jaar naar toeleeft is het Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (oftewel het IFKS). Een week lang iedere dag bij een ander dorp in Friesland een wedstrijd varen.

Ons skûtsje werd in 1905 gebouwd bij de werf Wildschut in Gaastmeer. Na enige tijd van dienst te zijn geweest als zeilend vrachtschip & woonboot, werd het schip in 1990 van de sloop gered om als wedstrijdskûtsje dienst te doen. Het schip is in de winter van 2007/2008 eigenhandig door de vorige eigenaren 85 centimeter ingekort tot 17,10 meter. Hiermee is het skûtsje een zogeheten 'klein' skûtsje, waarmee er tijdens de IFKS in de kleine-A wordt gevaren. 

Skûtsjes zijn authentieke Friese platbodems, die tussen 1880 en 1950 werden ingezet als vrachtzeilschepen. In die periode werden er ook al wedstrijden georganiseerd voor deze snelle stalen schepen. Met de opkomst van de gemotoriseerde vrachtvaart, verdwenen veel skutsjes als woonschepen. Het wedstrijdzeilen met skûtsjes bleef echter altijd bestaan, en met de oprichting van de IFKS in 1981 werden steeds meer skutsjes in ere hersteld om deel te kunnen nemen aan het door het IFKS georganiseerde open kampioenschap in de zomer.